Spring over hvor gærdet er lavest (Indspark 24.okt.2014)

Af Xinxin Ren Gudbjörnsson 22

Scenen fra TV-serien 1864: Socialvejlederen ærgrer sig over, at teenagepigen igen har forladt en efterskole og spørger hvad hun har lyst til at lave. Pigen svarer, at hun kunne godt tænke sig at få eget TV-show. Socialvejlederen siger tørt, at hun bare skal finde et arbejde. Socialvejlederen fortæller i øvrigt pigen, at hun ikke har nogen fremtid.

Fiktion, tænker du. En grov karikatur, tænker du. Overdrivelse fremmer forståelsen, tænker du. Desværre ligger scenen skræmmende tæt på virkeligheden. Udover at mange af mine egne oplevelser med studievejleder, mentorer og lærere ligner scenen til forveksling, er det noget jeg hører igen og igen fra unge og voksne, jeg har mødt gennem tiden.

Når jeg inviteres til at holde foredrag på forskellige uddannelsesinstitutioner, beder man mig næsten altid om at holde et foredrag, hvor de unge inspireres til realistiske mål. De siger, at mange af deres unge mennesker er dovne, ikke målrettet og springer over, hvor gærdet er lavest. Jeg er desværre nødt til at afslå den slags forespørgsler. Her er som regel min forklaring til skolerne:

1. Dovenskab er en naturlig egenskab hos os mennesker. Vi kan ikke lave om på, at vi er dovne, vi kan kun lære at bekæmpe vores dovenskab. Langsigtet dovenskab er faktisk gavnligt, da man vil lede efter måder, hvor man på kortest tid og mindst arbejdsindsats opnår mest. Et godt eksempel er, når man tager opvasken lige efter måltidet, så tager den kortest tid, da madresterne ikke har sat sig fast. Et andet eksempel er, når man tager en uddannelse, mens man er ung og har nemmere ved indlæring. Derfor er det at springe over, hvor gærdet er lavest, blot logik.

2. Hvem bestemmer, om noget er realistisk? Kan en vejleder se ind i fremtiden? Jeg har engang fået at vide fra en studievejleder, at en sød lille indvandrerpige som jeg skulle glemme gymnasiet og blive syerske. Flere lærere har sagt til mig, at man skal ligne en fotomodel og tale uden accent for at kunne blive TV-vært i Danmark.

3. Det er ikke underligt, at mange unge mangler motivation, når de voksne fortæller dem, at de bare skal glemme at blive TV-vært, sanger, forfatter eller lignende og bare få et arbejde. Den unge pige, som gerne vil have eget TV-show kunne jo få lov til at komme på en produktionsskole og prøve kræfter med TV-produktion. Man kan også fortælle de unge mennesker, at de kan starte med at søge et ufaglært job, men arbejde på deres mål i fritiden. Mange succesfulde mennesker har haft almindeligt arbejde uden at opgive deres mål, de spiller i et band, arbejder på ideer til TV-selskaber og skriver bøger ved siden af jobs som fabriksarbejder, tjener, kassemedarbejder m.m.

4. Ikke at være målrettet er ikke noget problem. Udfordringen er at lave noget konstruktivt, mens man venter. Jeg sagde til min studievejleder i folkeskolen, at jeg gerne vil være lingvist, skribent, forfatter, TV-vært, lærer, projektleder, IT-konsulent, foredragsholder, skuespiller og komiker når jeg bliver stor. Hun sagde, at det er vildt urealistisk at opnå gennem en enkel livstid. Jeg håber, hun læser med i dag, for jeg kan hermed meddele hende, at jeg allerede har haft alle de ti typer jobs i en alder af 35. Det vil have været umuligt, hvis jeg sprang over, hvor gærdet er højest.

 

22 kommentarer RSS

 1. Af Henrik Knage

  -

  Du har da vist misforstået noget kære. Det er da vist ikke dig, der springer over hvor gærdet er lavest – men din studievejleder!

  Der er også dem der siger : Hvad der kommer let, går let!

  Det passer på det meste, men gælder ikke politikere, DR medarbejdere, samt studievejledere – spørg Jørgen de u Mylius 🙂

 2. Af Søren Sørensen

  -

  Kan Nikke genre dense til problemstillingen og erindre vejledere som disse..

  Tror dog disse dårlige vejledere blot er borgerlige og dovne. Foretrækker at “andres børn” får de sure jobs. Set tit denne borgerlige livsstilsygdom om manglende bekymring om andre end egne børn.

 3. Af Søren Sørensen

  -

  Nikke genkendende… De iphones..

 4. Af Niels Juul Hansen

  -

  Helt enig, Xinxin.

  Kun en idiot vil springe over, hvor gærdet er højest.

  Man skal dog passe på med at generalisere ud fra DR-Fiktion eller egne personlige erfaringer.

 5. Af Hans Hansen

  -

  Når du holder foredrag på uddannelsesinstitutioner, og næsten altid bedes om at holde et foredrag, hvor de unge inspireres til realistiske mål, og du så afslår med dine nævnte begrundelser, er det så fordi disse uddannelsesinstitutioner er ude på at fratage elevernes deres initiativ, eller er det modsat fordi de forventer, at du vil inspirere eleverne til at lære at bekæmpe deres naturlige dovenskab.?

  Som du nævner, er der ikke noget som helst urealistisk ved at blive f.eks. IT assistent, men det er jo ikke noget man kommer sovende til. Nu nævner du b.la. netop det fag, og fordi jeg selv valgte det, så er det et glimrende eksempel for mig at fortsætte med.

  Semantik er ikke en helt nem ting. Formuleringer og efterfølgende misforståelser ligger altid lige om hjørnet, som du ved, fordi sproget er ganske ulogisk. Du ved formentlig, hvor lavt karaktergennemsnittet er i Dansk på blot C-niveau.

  Kunne det tænkes, og her tænker jeg ikke på din egen gamle studievejleder, for idioter findes alle steder, at i det mindste nogle af disse uddannelsesinstitutioner, blot ønsker du kan/vil bidrage med at få eleverne til at indse, hvor meget arbejde de er tvunget til at lægge for dagen, for at opnå deres mål?

 6. Af Tobias Hansen

  -

  Det støjer med blink fra advarselsskilte, når vi debattere hvordan andre mennesker skal passe deres arbejde, som vi oftest ingen indsigt, andet end personlige erfaringer som teenagere, har. Jeg er af af den opfattelse af folk er forskellige, børn er også forskellige, og burde rådgives på et plan der er passende den enkelte, flere kan være interesseret i politik, få bliver politikere.

 7. Af Formynderiet vokser mens velfærden skrumper

  -

  Er det som regel ikke bedst hvis børn og unge mennesker vejledes af deres forældre eller bedsteforældre, eller onkler og tanter, fremfor en offentligt ansat som måske både er doven, dum og ligeglad. Ifølge de forbandede politikere og systemansatte og diverse medier er forældre noget der skal mistænkeliggøres, bagtales og holdes på afstand, så det offentlige bedre kan komme til at omklamre og manipulere børnene og de unge. Det ender sgu nok med at den mere og mere klamme og totalitære velfærdsstat sætter sig på alt. Bare se hvad skatteplyndringen, formynderiet, heldagsskolen, skilsmissesystemet og ” børneværnet” gør ved familierne. For ikke at snakke om hvad masseindvandringen, løndumpingen, hospitalsskandaler og den voksende kriminalitet gør ved dem.

 8. Af Henrik Knage

  -

  Et er et søkort at forstå, et andet skib at føre, som Danmarks store norske forfatter Ludvig Holberg skrev.

  M.a.o. Hvis man kan nå den personlige erkendelse, at vejledning er vildledning, så er man på rette vej – især hvis det gør andre sure, fordi så er man helt sikkert på rette vej.

  Og det er ikke en vildledning, men en vejledning!

 9. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Xinxin Ren Gudbjörnsson

  ” Jeg sagde til min studievejleder i folkeskolen, at jeg gerne vil være lingvist, skribent, forfatter, TV-vært, lærer, projektleder, IT-konsulent, foredragsholder, skuespiller og komiker når jeg bliver stor. “.

  Ja, det var godt , at du ikke ønskede at blive hjernekirurg eller atomfysiker .- så var du nok ikke kommet så vidt omkring. 🙂

 10. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jeg tvivler på, at mennesket er født dovent. Vi har et naturligt drive for at overleve – men det kan naturligvis ødelægges mere el mindre under opvæksten, hvor nogle børn kan mangle flere ting fra deres hjem, og det er ikke det offentlige, der altid kender et menneske og en evt. løsning for dette.

  Det er lidt som at kede sig, så kommer tankerne og ideerne. For nogle i hvert fald – andre skal have et egentligt skub udover inspiration og motivation – men jo forskelligt. Andre igen er for svage og skal have alt serveret, så der skal igen andet til osv.

  Vigtigst er det at kunne mærke efter hos sig selv og at have lært at søge oplysninger og dermed muligheder.

  Selv voksne kan komme i tvivl, om flere muligheder i tilværelsen om job- eller udd.skifte og behøver derfor at have nogen at spille bold opad i sådanne spørgsmål. Selv havde jeg for en del år siden en kvinde på 50, der søgte at få rede på hele 3 vidt forskellige ønsker for tiden fremover i forhold til job og yderligere.

 11. Af Henrik Knage

  -

  @ XINXIN

  Jeg er faldet pladsask for dig! Vil du ikke med mig på æblerov?

  Du ved : De bedste æbler findes altid inde ved naboen!

  Jeg har lommen fuld af beskidte trix, du kan få brug for, på din videre færd – ud i livet.

  I krig, såvel som i kærlighed – der gælder alle kneb – husk det, så går du ikke helt forkert i byen 🙂

 12. Af Henrik Knage

  -

  Undulater er ikke europæiske, men australske.

  Derudover er jeg overhovedet ikke enig i at “Europa” trænger til 1. hjælp.

  Europa trænger til en regulær By – pass, bestående at max 6 stk. Portugal kan muligvis godt være med som den 7., men det er også kun fordi de har de skønneste heste – og de dejligste kvinder.

  Lande som Portugal laver selv deres egne by – pass 🙂

  Den hører egentlig til hos den deltidsansatte retspsykiater.

 13. Af Henrik Knage

  -

  Robin Miriam Carlsson, alias Robyn!

  Er der slet ingen der kan høre “Sirenernes Sang”?

  Robyn er svenskernes svar på bevidst provokation, af styret. Men der skal et ret godt øre til, for at høre budskabet. Ikke desto mindre er det der – og hun gør det, efter min mening godt!

 14. Af Henrik Knage

  -

  TV serien “1864” er ikke 1864, men et skrækkeligt eksempel på, hvorledes det kan gå en manuskriptforfatter – der i en voksen alder, bliver bange for sin egen skygge.

  Alle spillerne er fremragende – men alle karakterer bliver ødelagt – til dels bevidst – til dels ubevidst – og det er synd.

  Efter 3. afsnit er det for alvor gået op for mig, at 1864 ikke handler om 1864, men om en ynkelig genfortælling af Bornedals eget liv – til 170 millioner kroner.

  Det der sætter mig på sporet af personlig Ole Bornedal ynkelighed er Bent Mejding (kanon spiller) – som rent ud sagt har skidt i bukserne – hvilket jeg ikke selv ville have kunnet gjort bedre, end ikke i en drøm.

 15. Af Henrik Knage

  -

  Jeg vil gerne ærbødigst trække min negative omtale af Ole Bornedal tilbage. Efter nærmere og grundige overvejelser – så mener jeg, at idioten desværre har ret. Men kamelen var godt nok svær, at sluge.

 16. Af Preben Jensen

  -

  Henrik Knage……

  Du har tit en god pointe, men dine sidste 5-6 kommentarer…… er de andet end pjat? Man kommer i tvivl om hvorvidt de er skrevet i ædru tilstand?

 17. Af Preben Jensen

  -

  “ELITEN” REGERER……….

  At den politiske “elite” ( barnerumper, pampere, skoletøser og barbie-dukker osv.) er ved at forvandle Danmark til en galeanstalt, fremgår bl.a. af at 325 millioner kr. blev spildt på en sangaften i TV med en skægget “dame”, mens 173 millioner blev spildt på “1864”, en fladpandet/idiotisk TV-serie. Og 2500 millioner blev spildt på tog der ikke kan køre og som nu står og ruster op. Og så bruges der hundredvis af MILLIARDER på at forvandle Danmark til en multi-etnisk pærevælling hærget af sociale ulykker, kriminalitet og blodige kulturelle og andre konflikter.

  Og de syge, de ældre og de hjemløse danskere samt danskernes børn, de må gerne synke ned i retsløshed og elendighed. Regeringen er ligeglad.

 18. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Henrik Knage – 23:25

  Udmærket!

 19. Af Søren Sørensen

  -

  Henrik knage

  Vist godt at der kom “en vinkelsliber negleklipper” ud af dig og ikke en kunstner!

  Alt historie er funderet på subjektivitet af beskueren eller vinder/taberen.
  Den endegyldige sandhed som i efterlyser eksistere ikke og serien må skam gerne bruge nutidige elementer iblandet historie kendt,gættet eller fortalt af ens oldefar eller af taberen/vinderen.
  Hvis tyskerne laver en ditto en dag ville det være sjovt at sammenligne.

 20. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  I øvrigt findes der jo bøger om: “Hvad kan jeg blive..”.

 21. Af dennis larsen

  -

  Xinxin
  Jeg er meget enig.
  Socialvejledere eller for den sags skyld studie vejledere er desværre ikke særligt interesseret i at udføre deres arbejde professionelt men excellerer i at begrænse mulighederne ud fra deres egen ide om hvordan verden er skruet sammen.

 22. Af S Rasmussen

  -

  Hvad skal der til for at fører dette samfun videre så vi fortsat håndhæver dygtige fagfolk inden for industrien, håndværk, markedsføring, ja sågar politik?

  Du ved det godt Xinxins. Så bare kør videre….

  Dine teser og dilemmaer etc. er klare budskaber som burde få mange til at tænke og reflekterer om ordinær viden og klogskab. – opfatter dig som en vaks kone med metallisk feminisme, jeg var lige ved at skrive n….., men respekt til dig.

  Vi har nogle Søren Sørensen, Jens Hansen etc. som jeg har mistænkt for at være muslimer under dække af danske navne. Uanset taler vi om totale tåber som uden substans pisser på alle blogs og uden mål og med, uden anden logik end at svine Danmark, Israel, USA og andre friheds elskende samfund af. Her taler vi virkelig om lort som ikke hører hjemme i den Vestlige verden. – de fylder ikke så meget i den politiske verden men de får lov til at pisse på alle blogs. – prøv at tjekke om de er dem ei udgiver sig for at være. – alle ved at muslimer er lort i alle vestlige samfund. Alligevel flygter de til vores samfund. Hvorfor. Hvorfor ikke Rusland, Kina, Ukraine hele Afrika. – Fordi de er svag muslimer uden respekt.

Kommentarer er lukket.