Den stereotypiske vampyr

Af Xinxin Ren Gudbjörnsson 36

I weekenden var jeg til BogForum. Det er interessant at se, at vampyrtrenden stadig er stærkt kørende. I mange år har vi set på vampyrer som grimme, farlige og usympatiske, men det ændrede sig drastisk med Anne Rices roman, Interview with the Vampire, som blev filmatiseret med lækre mænd i vampyrrollerne (Brat Pitt, Tom Cruise og Antonio Banderas). Siden hen er det blevet en hel genre for sig med Twilight, The Vampire Diaries, True Blood og mange flere. Fans tæller nu folk i alle aldre og baggrund. Vampyrer er blevet attraktive, mystiske, sexet og ikke længere uønsket i vores samfund.

 

Men hvordan er virkelighedens vampyrer? Er en vampyr et monster eller en lækkerbisken? Gemmer der sig andet under end instinkt, blodtørst og lyst? Til trods for vores fascination af vampyrer er der stadig meget, vi ikke ved med sikkerhed: Skal de drikke menneskeblod for at overleve? Hvordan reproducerer de sig? Hvad synes de egentlig om os mennesker? Tror de på Gud? Hvor længe kan de leve? Vores ”oplysninger” om vampyrer er præget af rygter, fiktion og gætterier. De fleste af os er ikke ven med en vampyr, og undskyldninger er der nok af: ”Jamen, de er jo kun ude om natten, og jeg sover om natten.” ”Hvad, hvis de vil drikke mit blod og slå mig ihjel?” ”De spiser jo ikke og drikker heller ikke alkohol, derfor er det svært at hygge med dem.” ”De vil jo bare have sex med mig, jeg ved, vampyrer tiltrækkes af mig.”

 

Hver gang, man ser vampyrer på TV eller film, er de enten i gang med at drikke blod, forføre, begå kriminalitet eller slås. Laver de ikke andet? Kunne man forestille sig en mere nuanceret fremstilling og oprigtig interesse i vampyrer, så vi kan lære mere om deres motivation, ønsker og kultur?

 

Derfor har jeg lavet en dokumentarserie, hvor jeg følger en gruppe vampyrer døgnet rundt. De bor i et bofællesskab i København, kameraer følger dem også når de er på arbejde. De er nok meget anderledes end den stereotypiske vampyr, og forhåbentlig kan vi bryde nogle fordomme og få et bedre kendskab til dem. Vi følger Peter, kommunisten, der er i gang med at udarbejde en proletarisk revolution med sin ven Max; Den tysk/indiske Bertie, der arbejder på en burgerbar, og er homoseksuel; Den svenske Vikie, der er lærerinde i håndarbejde; Henry, der er læge på et menneskehospital og er damernes ven; Mimi, der kommer fra en mafiafamilie i Paris… Serien hedder The Vampire Show, hele serien plus ekstra materialer er tilgængelig på YouTube. Når du har set serien, får du måske lyst til at blive ven med en vampyr og lære ham/hende bedre at kende.

36 kommentarer RSS

 1. Af Jakob Rasmussen

  -

  “Dracula”, vampyren over alle vampyrer, hed i virkeligheden Vlad Tepes, og han blev dæmoniseret, fordi han stoppede tyrkernes invasion af Europa, ved at bruge deres egne, ekstremt grusomme, metoder – som vi ser f.eks. ISIS benytte sig af i vore dage – mod dem selv.

 2. Af Jakob Rasmussen

  -

  Ifølge Wikipedia var der god grund til, at den virkelige Dracula – Vlad Dracula/Tepes – var vred på tyrkerne:

  Draculas far havde indgået en aftale med den tyrkiske sultan om, at “forsyne sultanens harem med unge drenge fra området. For at forsikre sultanen om sin gode vilje, blev hans to yngste sønner sendt til sultanen i 1444. Dracula forblev gidsel hos sultanen indtil 1448”, ifølge Wikipedia.

  Desværre er Vlad Dracula ikke kendt i vore dage for sin vigtigste bedrift: “Han advarede især mod det osmanniske rige, som sikkert ville have overtaget Europa, hvis ikke han havde stoppet dem.”- ifølge Wikipedia.

 3. Af Henrik Knage

  -

  Er du også Vampyr Xinxin? Hvordan kan man lave en dokumentarserie om vampyrer, i et kollektiv i København – uden at blive snappet lidt efter midt om natten?

  Det er nemt nok om dagen, når de sover; men når de vågner vil de gerne starte natten med Bloody Mary Chili gryde, og en lille Bloody Mary.

  Du virker ikke som en stereotypisk Vampyr og jeg har ingen vampyrvenner; til gengæld har jeg en Varulv, samt en rigtig ulv og de er begge ude om natten.

 4. Af Lestat de Lioncourt

  -

  Bite me.

 5. Af jon de Linde

  -

  “Not sure if serious, or just potato.jpg”.

 6. Af Preben Jensen

  -

  Hvad med de røde damer i regerings partierne og støttepartierne, feminine typer som Helle, Vestager, Stampe, Sofie, Johanne, Mette 1, Mette 2, Pia Olsen-Dyhr og Jelved samt Corleone og Manus……… er de så også vampyrer, eller er de bare røde blodsugere?

  Skal vi der er særligt lækre, nu til at dobbeltsikre vores boliger, eller tør vi overhovedet være hjemme om natten?

  Nå, ja, nu er Vestager jo flyttet til Bruxelles. Måske blodet er bedre dernede? Kunne vi alle sove tryggere om natten, hvis hele regeringen flyttede derned?

  Kan et tykt uldent halstørklæde beskytte en mod vampyr-bid? Eller skal der mere til?

 7. Af Henrik Knage

  -

  Det er i virkeligheden uhyre interessant, hvad det er, som gør, at almindelige mennesker gerne vil være vampyrer.

  Er det virkelighedsforflygtigelse, er det en dragende kollektiv ubevidsthed hen imod noget større, end at sidde lårene af hverandre foran TV skærmen, og gnaske usunde madvarer i sig aften, efter aften, uden derved at have noget interessant, at tale med hverandre om?

  Tag nu f.eks. serien 1864. Den minder i uhyggelig grad om et Robot – kursus på et vilkårligt AMU Center, et tilfældigt sted i landet, hvor ALLE – lige fra forfatter, instruktør og ned til skuespiller, klipper og fotograf bevidst sidder og trykker på de forkerte knapper.

  Jeg mener der er brug for en rigtig blodtørstig Vampyr, inden for dansk film og dramatik, for det ligner ærligt talt en Loge af rygklappere, skulderklappere og kammerateri inden for Dansk Skuespil og deres A- Kasse.

  Morten Olsen – verdens dårligste træner, som tørrer egne fiaskoer af på spillerne – uhørt!
  Forhåbentlig er der ikke nogen Vampyr der gider gnave i ham – for så går han igen – og det er der ingen særlig grund til.

 8. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Tjah, det kan måske være meget sjovt med vampyrer – men det er til alle tider forskellige projektioner af mennesket opfattelse.

  Ligesom i tidl tider med påstande om hekse – nemt og bekvemt at skaffe sig af med folk.

  Nemt og bekvemt i det hele taget at udskrige den el hin enkelte, den eller den gruppe som et el andet, vi ikke tåler og derfor gerne vi af med.

  Den slags går som en løbeild efter folks behov – uden at der er noget om det. Bare de af en eller anden årsag ses som værende i vejen, så kommer udyret op i mennesker.Og – er der noget om det, så er det fordi meninger og adfærd er uønsket – selv sund skepsis og andet.

  Nemt og bekvemt. Så afskaf det fremfor at vække sådan overtro til live.

 9. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Og – hvor blev XinXins oplæg af om det påståede ‘Kommunistiske Danmark’ mon af ?- Var det en fuser om at have lagt det blinde øje til og uden kendskab rigtigt til historien her i landet inkluderet den økonomiske krise i nyere tid med al mulig outsourcing til også Kina, hvor Kina nu betaler en vis pris for denne nyere velstand mm – i form af ekstrem forurening, hvor 800 fabrikker lukkede under et besøg i Beijing

  Før kaldtes Schweiz for Europas røvhul, p gr a forholdet til penge – som nu Luxemburg også er en del af, når pengene kan puttes sådan af vejen – og hvor Kina nu frivilligt agerer et slags andet ditto for store dele af verden – nemlig forureningen. For at nå højere levestandard for alle, hvorfor det går mere trægt med at lukke ned i forh til CO2

  Ikke noget at sige til, at almenvellet også dér trækker – men det var vist godt, at indlægget blev strittet ud. Det var for enkelt set og dermed sagt – og hvide pletter sås naturligvis ikke, når det blinde øje vendes til og historiens om Danmark er for ringe. Men – for ‘den renfærdige’ er jo alting rent i egen boldgade-:_)

 10. Af Michael Hansen

  -

  Birgit Lajer

  Xins artikel om det kommunistiske Danmark er IKKE blevet strittet ud, den kan stadig læses. Og det er vel ikke Luxembourgs fejl at danske politikere ikke forstår at passe på pengene, men sender dem ud af landet, måned efter måned, år efter år.

  Har du overhovedet forstået hvad Xins kritik gik ud på?

 11. Af Hans Hansen

  -

  Virkelighedens vampyrer er en lille flagermus, der kan overføre rabies hvis den er inficeret. Alle de andre er ikke mindre end totale idioter.

  Ellers søg på filmen Dracula Untold for den nyeste romantiserede version om den gode vampyr, jeg ikke vil fortælle handlingen om, bortset fra “let the game begin”. Den er nogenlunde high-cost.

  Hvis jeg skulle få lyst til lidt vampyr fjams, så skal hun fame se godt ud.

 12. Af Hans Hansen

  -

  Jacob Rasmussen.
  Dracula Untold (November 2014), Vlad Tepes i en romantiseret version.

 13. Af B Nielsen

  -

  I beskæftigelsesministeriet mener de, at de har et ret indgående kendskab til vampyrer, i hvert fald af den slags, der suger al kraft ud af deres ansatte, og efterlader dem rystede og blodfattige. Deres “vampyr” har dog nu udset sig nye ofre.

 14. Af Henrik Knage

  -

  Danmark er da uden tvivl blevet ormædt af De Røde Lejesvende, så ormædt, at råddenskaben har smittet Blå Blok.

  Under VKR regeringen blev der langeret en masse statsstøttede “Pipfuglekurser” for ledige, der skulle fastlægge hvilke fugle de var, og igen køres der “Robotkurser” og CNC “kurser” med statsstøtte til ledige på 60 år og derover, 60 årige der ikke har en bjælde, at bruge kurserne til i erhvervsmæssig henseende.

  Det kan synes som et ligegyldigt sidespring, men når man tager kursusafgiften på 40.000 kr. pr. snude i betragtning, samt kørselsfradrag oven i hatten, er det ikke så lidt endda.

  Det kaldes en Win – Win for Staten, men Tab – Tab for de ledige, fordi det er dem der betaler gildet.

  Og så videre til min Vampyrkæphest 1864.

  Årsagen til, at serien er så himmelråbende dårlig er, at den er tilvejebragt med massiv statsstøtte.

  “Vampyrkursus” kan man tage sådan et, hvis man skaffer lidt blod?

 15. Af Niels O

  -

  Thanks. But no Fangs.

 16. Af Hans Hansen

  -

  Really? No fangs? I taste blood …

 17. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Michael Hansen – 14:47

  Jeg skal beklage, at jeg ikke fandt XinXin’s oplæg om ‘Kommunismen i Danmark’ – og naturligvis overfor XinXin først og fremmest.

  Det er nærmere socialisme – og jeg mener, at XinXin ikke har et særligt bredt hverken perspektiv el viden i øvrigt om Dammark og landets udvikling – OG holder hånden over Kina. Det går jo heller ikke selv på afstand at sige noget evt. ufordelagtig, at der fx tidl slet ikke fandtes job nok til folk tidligere, såvel som den enormt store landbefolkning slet, slet ikke er kommet med – en del lever i en fattigdom, vi slet ikke kender. mm, selv om flere og flere i Kina søger mod byerne, har søgt mod byerne i nyere tid og nærmest ligger i arbejdslejre, dvs er inkvarteret fra landet, som ansatte til visse fabrikker, vi heller ikke i dokumentarer om Kina kan få adgang til. Og – i Afrika, ligedan, hvor de også arbejder og søger efter rå-materialer som Vesten har gjort det og vel stadig gør i et el andet omfang.

  Ingen må sige noget om arbejdsforholdene el i øvrigt.

  De to lande kan ikke sammenlignes – og Kina er stadig et kommunistisk system – men med særlig, må man sige, interesse for kapitalistisk og sågar vestlig livsstil livsstil. De kalder det bare noget andet, er nødt til det – og skal således styre 1,4 mill. indbyggere, som også for visse dele overvåges og dermed styres osv. Ingen må kritisere systemet, så vanker der.

  Kommunisme om Danmark er et skældsord, så ..ja, social-liberalt kan vel anvendes – ( og ikke i partipolitisk betydning som det radikale venstre ).

  Det er i orden at kritisere og sige, at vi er lidt på rumpetten – men ..ja, det er ikke kun systemet, som er det eneste svar på tiltale her. Og – det er altså tilladt firmaer at flytte udenlands i det hele taget, helt eller delvist. Noget af det giver også færre penge til landet her såvel som færre muligheder for jobs. Det gør noget af
  det vanskeligere; men det er jo vanskeligt at sænke lønninger, så folk skal gå fra hus og hjem og dårligt ville kunne betale bare maden.

  Så – jeg fandt XinXin’s oplæg uforskammet overfor danskerne. Det er de færreste, hvis de ikke er syge, der ikke ønsker et arbejde, noget at virke med.

  Oprindeligt ville jeg bare have skrevet:

  Ja, jeg synes også, at vi skal have langt flere hjemløse, så de rigtig kan boltre sig og finde føden ude i naturen, og så slipper vi for den megen snak om også ghettoer, så kan der spares 16 milliarder årligt alene på indvandring, Der er masser af plads, så telte kan gøre det el diverse jordhuler kan etableres – især skulle det jyske være smukt med lyngbakker og større skove – igloer kniber det nok med; men det kan komme, når vi slipper for hele industrialiseringen med alt svineriet og velfærden, så får vi ren luft, folk får motion – og der er tillige ikke så meget brug for lærdom, udover at finde føde og klare sig. Levealderen vil falde tillige, folk dør enten af sult, hvis de ikke indimellem stjæler af nød, hvis der ikke lige er et suppekøkken i nærheden, så de barmhjertige kan frelse sig selv i det hinsidige-

  Brodér selv videre eller kig til Amerika, dér har de solide beboere i telte og pap- samt plastic-materialer, så lad endelig republikanerne bestemme, disse særligt hellige – så vil afstanden mellem rig og fattig blive endnu mere markant, dvs for langt flere – så XinXin har da virkelig fat i den rigtige ende, fordi hun ikke kan forestille sig andet end at vi er så tåbelige, at vi ikke vil unde folk at leve i ekstrem fattigdom.

 18. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Og – en vigtig pointe:

  Det ønsker selv de rige el rigere i Danmark heller ikke. De gider i hv f ikke falde over dem i større stil! Der er vi ens – de har det heldigvis som vi andre: at vi hjælpes ad et stykke ad vejen. Det er det, vi kender og kalder velfærd. Og – selvfølgelig skal der strammes op vise steder – men, men .. for overfladisk et oplæg for at profilere sig selv som udefra kommende ..og bedre! Vupti – så er den klaret – men ingen løsninger – jo, lige lidt af den sorte skole og så dette nul velfærd?

  De er vist endog ved at etablere både fagforeninger og bedre sociale vilkår i øvrigt – i Kina – og det sidste alene i Amerika.

 19. Af Henrik Knage

  -

  Hvis man taget et “Pipfuglekursus” er det vel for at blive pipfugl, og dem er der efterhånden 2 millioner af i Danmark. Jeg er en “Husrødstjert”, men jeg kan ikke finde nogen at parre mig med – og det er vist ikke så sært; fordi hvis man spørger en “Husrødstjert” om den vil på “Menneskekursus” og blive menneske – så er der til sidst ikke flere “Husrødstjerter” i Verden, hvad der vil være rigtig trist, fordi de er så smukke og rimeligt tillidsfulde.

  Hvis man derimod spørger en “Husrødstjert” om den vil på “Vampyrkursus”, så tror jeg den siger ja.

 20. Af Preben Jensen

  -

  Efter at have læst Xinxins blog forstår jeg MEGET bedre hvad det er der foregår i politik og det danske samfund. . Christiansborg er vel ganske enkelt en vampyr højborg, hvor de mest blodtørstige og sugedygtige vampyrer har samlet sig. Især i de partier der går mest ind for at udsuge befolkningen.

  De vampyrer der har de længste, mest spidse og kanyleagtige hjørnetænder, er åbenbart blevet partiledere, og dem med det kraftigste og huleste tandbid og den største sugekraft har vel først og fremmest samlet sig i skattevæsnet, må man formode.

  Xinxins afsløring er jo nærmest epokegørende. I årtier har det været utrolig mystisk hvad der foregik i regeringerne og skattevæsnet mv. Nu er mystikken endelig hævet.

  Bortset fra een ting. Der er rygter om at der også er varulve, hulepindsvin og kæmpekrokodiller på spil. Men passer det?

 21. Af Preben Jensen

  -

  PS: Læs på den korte avis om VOLD OG TERROR I DANMARK OG SVERIGE MV. Læs på Snaphanen og Uriasposten om: ” DE HAR GRAVET EN GRAV TIL DET DANSKE FOLK”, samt om trusler og overfald rettet mod ambulance-folk, politi, soldater, officerer, læger, sygeplejersker og patienter plus ganske almindelige danskere der går en tur i gaderne eller opholder sig i deres egne boliger.

 22. Af Preben Jensen

  -

  AF HENSYN TIL NYE LÆSERE….
  vil vi tillade os endnu engang at fastslå et par ting. For det første at Christiansborgs og regeringens politik er rød, arrogant, og kortsynet…….. er en katastrofe……… er en kæmpetrussel mod hele det danske folks liv, frihed og tryghed……. økonomi, velfærd og sundhed……. samt familietraditioner, kultur og civilisation.

  Regeringen er i gang med et mere end 200-dobbelt angreb på vi danskeres værdier, rettigheder og trivsel. Der spilles hasard med rigets fred og sikkerhed og hele fremtid. Det kan selv radio- og tv-stationerne ikke bortforklare.

  For det andet er der noget riv-rav ruskende galt med selve “demokratiet”, altså den elendige måde det fungerer på. Det er jo nu et skin-demokrati.

  De talrige skandaler, tåbeligheder og asociale/forrykte reformer der kendetegner regeringen…….. og de utallige tragedier der er opstået i dens kølvand……. vil vi kommentere hen ad vejen, hvis vi ikke forhindres i det.

 23. Af søren sørensen

  -

  “Skal vi der er særligt lækre, nu til at dobbeltsikre vores boliger, eller tør vi overhovedet være hjemme om natten?”

  Af Preben/bent/flere Jensen

  Pin up model for “sexy udkants DK mænd”?

  …..Personligt mener jeg at vampyrer altid vil være borgerlige. Kommunisten peter fra bofælleskabet kan altså ikke være en vampyr og regner med at finde ud af om denne påstand er korrekt efter at ha set serien.

 24. Af Frank A

  -

  @ Preben Jensen

  “Vil vi kommentere”

  Sig mig – er du blevet kongelig siden du anvender pluralisformen?

  Et bedre gæt er nok at du lider af personlighedsspaltning, eller et endnu bedre et, er at du henviser til de utallige AKAs du benytter dig af.

 25. Af Ulf Timmermann

  -

  Birgit Hviid Lajer,

  finder dine udfald mod Xinxin noget – danske. Ikke at jeg ikke forstår dem i betydningen, jeg forstår nutidsdansk kun alt for godt. Som etnisk dansker, sønderjyde tilmed, bosiddende – og arbejdende – i Kina bliver jeg også udsat for meget typisk dansk. Kan f.eks. bestå i, at hvis jeg vil tale om Danmark med danskerne mødes jeg med, at det har jeg faktisk ingen ret til – for “hvad med Kina?”, som de her “danskere” straks slår over i (og i mit tilfælde har gjort i mere end fire årtier). Jamen, også jeg kunne blive ved, og det ville da blot have været morsomt alt sammen, hvis det blot ikke var så forudsigeligt, så gentagende, så repeterende, så auto-pilot, så forventeligt, så indgroet, så meget udtryk for en kollektiv tidsånd (for det er blevet værre med tiden), så upersonligt, men ment personligt, så … 🙂

 26. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  @Ulf Timmermann

  Nu kommer du ikke med, hvad der evt. er forkert i det, du kalder, mine udfald ..:-) – og jeg tror ikke, at de kinesere, der udtaler sig i film, dokumenter, andre herhjemme, der kender til Kina mm ikke ’ser’ rigtigt, at der er noget om snakke. Noget at kritisere.

  Det er der også herhjemme, noget at kritisere – men XinXins udfald er ‘forkerte’ i sammenligningen og hvor jeg mener, at hun
  ‘glemmer’ visse forhold i Kina contra i DK.

  At anvende ordet kommunisme i forhold til, at vi ikke ønsker at folk skal bo på gaden uden en øre på lommen osv. Det forbinder vi ofte naturligt med Sovjet tidlligere, hvor folk også bare fik taget deres små jordbrug, så de ikke havde noget at leve af, og hvor mange omkom. Mange er også omkommet på den måde tidl i hv f i Kina og andre større lande – og af politiske grunde..

  Men – skal jeg så gå ud fra, at du mener, at XinXin har i, at vi har kommunisme i Danmark (nu er det kommunistiske parti vist stadig forbudt) – og ikke socialisme af en slags, hvor socialisterne herhjemme tidligere ‘blot’ sagde: Jamen, med et menneskeligt ansigt! Og – mener du så, at alt er løgn i forh til Kina.

  Jeg fandt det fra XinXins side for nemt, for bekvemt – som med hendes oplæg tidligere og med sammenligningen i Matador – mange år tilbage jo også.

  Blot ‘bange for’, at hun ikke kender til udviklingen i Danmark de sidste 200 år, afskaffelsen af enevælden og hele udviklingen frem — omend vi har mennesker, der er for syge til at tage et arbejde – men langt flere, der ønsker et – og det hellere lige NU end i morgen.

  Og – så er systemet ikke skyld i det hele – folk og fæ er jorden over faktisk ganske ens, og nogle miljøer/familier er dårligere end andre til at varetage opgaven som forældre, såvel som visse politikere får lov til at husere – nu Antorini og hendes ‘feel good’.Mange har ikke et klap forstand på hverken ungerne eller lærestandens vilkår, de svigtes og hegles ned under gulvbrædderne.

  Vi behøver ikke flere til at tale blot at tale ned til os – men løsninger, der tager vare på mennesket. Og jeg ønsker ikke ‘den sorte skole tilbage’ og af flere grunde, fordi den er ødelæggende og angstprovokerende for mange (og ikke det samme som, at vi ikke skal have lærdom!) og flere tæsk oveni en befolkning, de nye generationer. Indlæring foregår bl.a. på den måde, at man har lyst til at identificere sig med den, der er sat til at lære en noget, såvel som forældrene har den opgave at lære deres børn alm høflighed og hensyntagen.

  Dér har vi det problem, at børn er outsourcet til institutioner før skolegang – og her er der en råben og skrigen, og jeg tænker her på inden døre. Så nu skal ungerne gudhjælpemig lære mindfuldness oa – så de kan blive rolige.

  Det er så tosset som noget i den forbindelse – ellers kan det måske være udmærket.

  Der er noget galt med pædagogikken – og den er ikke nok åbenbart til at forstå disse situationer – OG børn er små hele personligheder, når de kommer den første skoledag! De er meget forskellige små væsener, der skal tages god vare på – men forældre svigter med en slags laizzes-faire-politik overfor børnene; men der skal andet end noget a la ‘den sorte skole’s metodik og pædagogik til, fordi det var nærmest ikke-eksisterende.

  Det er faktisk meget nemmere end som så – både for forældre og lærere, så vi havde langt mere medgørlige børn.

  Og – der er tale om lærdom uden tvang her – og det kunne jeg unde både de klasser, vi så på TV fra Kina og hvad vi får nys om fra Japan. Selvmord over disse krav – og det er ikke nødvendigt at forældre nærmest 24/ skal på skolebænken sammen med deres børn.

  Man skal faktisk ikke læse lektier med børn! Det er ikke det samme som ikke at hjælpe dem! Der er så mange unge på universitetsniveau, der ikke kan finde ud af det – de sidder ubevidst (el kan det) og venter på, at mor skal komme og hjælpe!

  Og – til alm oplysning, så bliver forholdet til indlæring grundlagt ved moderbrystet!

  Men vi outsourcer også her og bilder forældre ind, at de ikke selv kan finde ud af ret meget, så bedre med vuggestuer osv. – el mændene hjem som ‘ammende mødre’.

  Så – mine udfald handler om, at der er forhold, vi ikke skal acceptere, selv om børn i DK kan ses at være forkælede, ligeglade osv. – det er de ikke. Det er de voksne, der gør dem til det – og med den nye skolereform, selv om det er fint med mere danske og historie, fx, så er det altså ikke lærerne, der skal opdrage børnene i den forstand. De skal naturligvis kunne være gode foregangsbilleder i deres opførsel mm – men vi lader dom og pædagoger i institutionerne, hvor de selv har givet udtryk for det, i stikken.

  De vil gerne lære mere, så de bedre kan være der for børnene og varetage jobbet her bedst muligt. Og tidl i hvert fald – så var det allerede småt med pædagogik på seminarierne, altså i læreruddannelse. Jeg har selv været gift med én – der skal mere og andet for blot den almindelige hverdag for en lærer ..og vi tror så, at denne inklusion af elever kan varetages af lærerne – det kan den ikke godt nok.

  Og – det er ikke lærernes fejl – de aner blot ikke, hvad det går ud på, hvordan de skal kunne tackle børn med egtl sygdom.

  Det skal der helt andet til, så det kan gå disse børn også vel.

  De skal undervise – og de bliver overbebyrdet i stedet for.De skal være forældre, de skal være behandlere derudover. Det duer ikke – og alle er vant til at skubbe aben videre, så den lander dér. De skældes ud, har ofte været underbetalt – og de har fundet sig i meget.

  Blot for at ridse op og ikke tegne et sort hvidt billede – og vi har altså ikke brug for ‘den sorte skole – men naturligvis hjælp til børn, der er understimulerede, hvad vi også med XinXin i fokus og nogle andre lærere forstod i forhold til et par indvandrerfamilier – noget særligt i deres forhold på grund af manglende integration, hvorfor børnene bliver sløve og ikke tør ‘tage fat’ på det danske samfund og det, vi kan tilbyde af uddannelser.

  Alt for mange børn er tidligere blevet intimideret, hvadenten den sorte skoles principper var i en privatskole eller i en folkeskole. Det kinesiske system slider børn og forældre op før tid, og denne (vist nu mere tidl et-barns-politik) har været medvirkende, så forældrene dag og nat har både skullet undvære i penge og tid, være på nakken af deres børn eller frygte, at de som gamle ikke havde et livsgrundlag!

  Den slags er ødelæggende for et menneske.

  Det er fint og godt at række hånden ud til de virkeligt ramte og problematiske familier – men holder det ‘tiden ud’ – til udd og voksenalder . og moren i udsendelse kan vel kun fremover klappe og billige bedre. Det er også fint – men gængs sagt her, så var man tidl tilbøjelig til lade alm velbegavede børn til særundervisning, altså væk fra klassen, hvis de lige var bagud med noget – en unode! Andet kunne gøre det – fx at forstå, at anden lærdom havde været vigtigere i en periode for denne.

  Men – vi retter ind på snor, så alle skal lære det samme og på samme tid. Sådan er vort system. Vi tiltro ofte ikke børn, at de VIL lære – det vil de mere end gerne, hvis vi ikke har ødelagt forholdet til dette på forhånd, gjort børn sagtmodige og deprimerede, fordi der slås hårdt ned på dem tidligt, fordi vi ikke tiltror, at de vil noget, at de har forstand på sig selv og deres egne behov osv.

  Vi gør dem dummere end de er – og på forhånd. Derfor har vi så mange problemer siden i allerede, i vor tid, før-skole-alderen.

  Sort/hvidt sat op – men for at kunne beskrive det bare lidt her, så derfor opponerer jeg i et oplæg af XinXins, selv om hun da sikkert gør godt med sin virken – men sådan Kina mod Danmark. Naturligt nok for hende med hendes kinesiske baggrund – men der er ting hun og andre ikke tager højde for, det lige fra forældre, børnepassere, lærere, uddannelses-systemet og politikere, fordi de skøjter hen over de pip, der trods alt har været igennem de vel også sidste 60 år inden for også pædagogik – og vel også psykologi.

  Men, men ..det kan også lade en del efter i en forståelse af mennesket.

  De færreste har bevæget sig ind på menneskers ubevidste plan, hvad det fortæller om en programmering i barndommen. Det er det, vi ikke ser eller forstår, når det er gået galt, hvor vi forsøger at lappe og reparere – ofte ikke med held, så derfor skal vi passe på – og være med barnet på den rigtige måde, så det finder ud af, at det selv vil og kan, så det kommer inde fra og ikke denne tvangsstyring udefra.

  Det er det, der ofte gør folk syge.

  Så – mine udfald er for ikke at se, at vi i hv f ikke bare blindt kan gå tilbage til noget vi kender som mindre flatterende og direkte skadeligt for mennesker og dermed samfundet. For så får vi slet ikke en udvikling, vi ønsker os – vi får snarere et skridt frem og to tilbage – endnu en venstredrejning om nogle år og så tilbavs igen.

  Derfor!

  Og – vi er nødt til at se til at holde folk ovenvande, hvis de ikke selv kan klare sig; men vi har oursource osv. i lange baner i forhold til de udgifter vi har påtaget os med fx en langt større indvandring end vi har kunnet kapere økonomisk på mange fronter – ikke bare husly og mad på bordet.Det siges der også flere steder fra overfor, fordi landet ikke er stort nok heller – selv om flere mener at kunne huse endnu flere.

  Det kan vi ikke – fordi vi ender op med endnu flere mellemøstlige problemer, vi skal styre og kunne tage hånd om, så vi selv forsvinder og bare skal stå på mål for alt-muligt af andre folks problemer, skulle kunne tage bedre vare på disse og ligefrem løse dem. Det kan vi ikke – og vi ender op i røg og damp, når skuden skal sejle i nat ..

  Måske til Grønland, nu det også bliver varmere deroppe! Eller hur..?

  Og – XinXin skal naturligvis til hver en tid komme med sit – hun må bare finde sig i, at der er andre og anden viden om tingene, som vi må det!

  Og – kære Ulf, jeg tror ikke, at kineserne selv i disse udsendelser fortæller løgnehistorier. De er stadig klemt i et system og kan ikke tale så frit som vi i DK – du heller ikke . Bless your! 🙂

 27. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  @Ulf Timmermann

  Jeg kan se, at indlæg ikke kommer automatisk på – men jeghavde lige en tilføjelse til mit lange indlæg, netop sendt, og det er:

  Ja, jeg tillader mig til en vis grad også at være personlig, når jeg aner en vis lidet flatterende arrogance – og det hos en hvilken som helst person!

  Jeg kan tage fejl – men attituden viser mig det, desværre! Det registreres jo hårfint . 🙂

 28. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Hvis mit løngere indlæg ikke kommer på, så er det et afgørende bevis på det lige skrevne, som kom på her 13:32.

  Så er der ting, der ikke er Ok at formidle i Danmark!?Ifølge XinXin altså!

  Betænkeligt – hvis det er tilfældet, at viden holdes tilbage!

 29. Af Ulf Timmermann

  -

  Birgit, kender du præstinde Lilleørs motto, husker du det? Det går sådan her: “Lille Taleban. Store Kina”; det er også Berlingerens underliggende motto – over for “folket”, de gemene læsere, altså. Bortset fra det tror jeg bladets medarbejdere blot skraldgriner på redaktionsgangene – over hele postyret 🙂

 30. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Tak til XinXin – mit længere indlæg ser jeg, er kommet på – så rækkefølgen kan måske forvirre.

  @Ulf Timmermann – du holder dig til en slags ‘overskrifter’, du så sætter på udveklinger og personer, her mig også.

  Lilleørs udsagn kender jeg ikke – men husker, at hun i et oplæg var af den mening, at nu kommer kineserne. Ellers ikk.

  Og – jeg forholder mig til det, vi i vore dage får af meldinger om og fra Kina selv – og ved godt, at omkring 400 mill allerede er kommet godt op af den mere velbeslåede rangstige – mens andre igen lever i fattigdom, analfabetisme, og at man ligefrem må bygge flere byer, så folk fra landet kan komme mere i vælten – men ved så ikke om det pt sker.

  Og – jeg under også enhver kineser et bedre liv, hvor det måtte være tiltrængt, fordi jeg anser kinesere for et begavet folk, der har lidt mere end nok under forskellige regimer, omend nogle finder sådanne i orden. Som igen andre folkeslag – det vi kalder mennesker og menneskeheden!

  Derfor må vi videre, og kan vi fra vor side oplyse om bedre – endog til os selv!! – Så mener jeg, at det bør finde sted. Der er ting i al almindelighed også, der ikke skal stå uimodsagt!

  Og – det jeg melder kan ses som en modstand eller andet negativt.

  Det er det ikke, det er for mennesker – ikke imod!

  Det er nok dét, der ikke ses, forstås her:

  At mennesker får større selvforvaltning indefra og ikke udefra et givent samfunds diktater/kriterier, hvor disse er imod menneskets indretning og gør folk mere syge, neurotiske endog psykotiske mm.

  Så – det er ligeså meget med enhver kineser el andre folkeslag – ikke imod disse, hvor der er nød for mennesker, hvor de bliver holdt nede, spærret inde i et hønsebur og ikke tør flyve frit – fsv det ikke er på neurotisk vis at dominere andre.

  For nu vel 30 år siden var jeg til et selskab, hvor der var en yngre russiske kvinde. Hun havde job, havde lært det danske sprog på 9 mdr. – og vi talte sammen, og hvor hun forklarede, at de gamle i Sovjet/Rusland var utrygge, fordi nu blev der røre omkring deres tryghed, når tingene skiftede. De var bange og ønskede sig det gamle system tilbage. Så vidste de, hvad de kunne regne med.

  Du kan sikert også huske fortællinger og billeder om sultende mennesker, lange køer i byerne, ingen varer i butikkerne osv.

  Det er den med fuglen i buret. Når den får lov til at flyve ud og frit, så skynder den sig tilbage i buret.

  Og – det er ikke den slags uselvstændige og angste mennesker, vi skal have – med vores børn overvåget og kontrolleret snart sagt døgnet rundt – ingen fritid ..erhvervslivet er bange og ser gerne PC og andet snart sagt indopereret allerede i fostertilstanden for barnet, så det ikke ligger der og hygger sig med tomlen i munden! Sat på spidsen.

  Det er ikke den måde, vi skaber kreative og innovative og alt det andet, der ønskes såsom stabile medarbejdere, selvstændigt tænkende mm. De tænker og handler sikkert som de selv er blevet det – og noget går godt for nogle – men ganske skidt for andre, fordi ‘man’ er bange for frihed, selv om vi tror og mener, at vi har den til fulde – det har vi ikke – og sygehusudgifterne ikke blot eskalerer, nu taler vi om, at forkorte hjælp med livsforlængende medicin – og så en overskrift i dag el i går om, at ..el et stillet spørgsmål om, at skal vi nu til at give penge til folk, så de kan ønske sig aktiv dødshjælp.

  Så er de af vejen og genererer ikke nogen – og samfundet kan blive lettet økonomisk. Hvor vi ellers mere humant har stillet spørgsmål til os selv om, at vi ikke skal presse de gamle til at d lidt hurtigere, fordi de føler, at de ligger familie til last.

  Så ..ja, meget kan forandre sig – og vi kan ende i en forkert grøft som mennesker.

  Ofte ser folk jo ikke, at de selv skal dø – og dermed kunne tage den samme medicin!!De håber måske på, at tingene igen kan blive i mere kendte og vante økonomiske rammer.

  Nok om det- og nok skal der stilles spørgsmål ved tingene, men en lidt anden stil ville jeg ønske mig nogen gange.

  Og – kære Ulf, vi bliver jo ikke klogere af dine ‘overskrifter’, når du så ikke melder ud om, hvad der er forkert opfattet el fortalt af andre om Kina, der er et langt mere åbent land i vore dage, så ting er sværere at holde også indenbords osv. – og naturligvis går det fremad; men jeg vil lige have lov til at anholde endnu et punkt i XinXin’s oplæg her:

  Og – med mine ord her:XinXin skriver fx, at vi som danskere har fået denne velstand, dette sociale sikkerhedsnet, fordi så kunne man undgå revolution.

  Det er vist rimeligt forkert, fordi dér har vi slet ikke været ude som folk, og jeg tænker her i forholdsvis nyere tid – tilbage til 1976 tror jeg, at det er, hvor der kom visse forbedringer af det sociale system, fordi det åbenbart var tiltrængt. Det ved jeg ikke men før var vi nærmest alle opdraget til, at det er bedst at klare sig selv. Vanskeligt at bede det offentlige om hjælp. Og – den forrige generation slet ikke!

  Så – ja, jeg kom i oprør, fordi det var for enkelt og tillige forkert – derfor virkede det nedladende overfor danskere.

 31. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  @ Ulf Timmermann og andre da ..Så fortæl da hellere gerne om Kina, så vi kan blive bedre til at vide/forstå andet, især hvor det måtte være forkert meddelt; men vi ser i flere udsendelser kinesere være i klemme – også filmkunstnere husker jeg fra en udsendelse har det svært som andre steder i verden også; men nu var det så lige fra oplægget Kina, der var på.

  Og – da svært med så stort et land og l,4 milliard i befolkningstal; men, men vi er altså ikke i Danmark kommet sovende til den frihed, vi trods alt har, så ..ja, jeg går ikke ind for totalitære systemer eller ditto styrer – en vis diversitet er nødvendig, da mennesker ikke er ens el skal være det .. så går noget nemt tabt af kreativitet, ny viden, stærke initiativer mm. 🙂

  Det er jo kun tåber el folk med helt andre dagsordener og interesser, der ikke vil vide om ..jeg vil i hv f gerne. 🙂

  Må løbe nu for i hv f resten af dagen i dag ..God weekend!

 32. Af Ulf Timmermann

  -

  Tjah, Birgit, vi mennesker er så forskellige, bortset fra danskerne – derfor hader de hinanden indbyrdes 🙂 Og i det omfang det drejer sig om indvandrere, tager danskerne dem som gidsler – i dét indbyrdes spil. Og i det omfang det drejer sig om 3. lande, kan vi holde dem op som et spejl – for at tegne et selvportræt: Sådan er vi ikke i modsætning til dem. At gennemskue det er så nemt som at klø sig i røvhullet 🙂

 33. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  @Ulf Timmermann – 14:35

  Naturligvis er danskerne også forskellige, og det undrer mig, hvad du skrev tidl her på bloggen, at danskerne i Kina ikke vil tale med dig om Danmark. Det er jo vores identitet at komme herfra – så det er vel en slags snobbberi, umodenhed og højrøvethed tillige: At befinde sig i et udland – uanset hvilket!

  Det finder jeg højst mærkværdigt umiddelbart – men de er måske skredet til også Kina i deres opgør med fortiden i Danmark og forældrene!? Selv om det da kan være vigtigt ved samvær at tale om Kina, da det vel har visse udfordringer og man kan finde det vigtigt at udveksle erfaringer? Aner det ikke!

  Hvis vi ikke var forskellige, så ville vi stemme ens politisk, religiøst, kunst osv. Men – nogen enshed har vi jo som med det øvrige Noorden og dele af Vesten i øvrigt. – Men det overses, at vi har ligedan fælles træk og interesser med andre folkeslag, andre mennesker verden over. Så forskellige er vi som mennesker trods alt ikke.
  Vi har bare lært forskelligt i forh til religion, politik hvor det kan komme på tale – og andet igen, så naturligvis kan vi inspirere hinanden.

  Så – var verden ´ét, så ville folk gruppere sig i forskellige politiske fraktioner, partier om du vil, forskellig religiøsitet, som det gøres i forvejen – men ikke altid tilladt. Værdier er verden over meget ens, idet vi mennesker ønsker mad på bordet, sundhed, familie og børn, lykke og kærlighed, uddannelse og helst gode jobs og god skolegang for dette, at alt går vel.

  Som med religioner – det samme, en guddom foroven, men blot forskellige tilgange til at dyrke denne – eller måske slet ingen, og hvor det nogen steder er tvang med kun én religion osv.

  Magt korrumperer ofte – især ved magt over andre, så det forsøger vi at undgå med vores system og er heldigere end desværre rigtig mange og for mange steder verden over. Folk håber og tror på ‘næste levende billede’ af en leder, hvor det så viser sig at være mere af det samme el værre. Fordi der reelt ikke er nogen bedre – i de totalitære styrer er de alle mere el mindre lige totalitære. Derfor – intet valg til noget, der er bedre, er muligt. Og ingen indretning af samfundet til det, de gerne vil, det, de forestiller sig, når de fx hører om Vesten. Det tager ikke bare årtier – det tager måske århundreder .. som hos os, dog langsomt fremadskridende til noget bedre – tænker her på Ægypten. Det kræver uddannelse, indsigt og dette at have mødt andet igen – og større frihed, selv om det gik ganske galt i Tyskland med deres autoritære opdragelse af folk, så de kunne foretrække denne masse- nærmest psykose, fordi Hitler lovede dem, hvad kirken ikke kunne – et paradis på jord!

  Det kunne vi have – men vi har så været nødt til at lave et foroven, så vi kan bilde folk ind, at der er noget i vente – også for disse selvmorder-bombere. Uha.

  Lidt andet igen her: I Kina møder du også typer som andre steder i verden, også mentalt – endog, hvad jeg til min store undren opdagede en dag som mere voksen, at det kun er en hudfarve og evt. en øjenstilling som bla den asiatiske, der lige kan få os til at tro, at de typer vi selv møder på gaden her el i udlandet, udtryksmæssigt. ligner eller er andet end de typer, vi kender i forvejen. Jeg tænker her på ansigtstræk

  Du vil se det verden over, at en jøde, en neger, en inder, en mexikaner. en syd-amerikaner – og andre igen ganske ligner en hvid europæer eller det omvendte forhold, længere behøver vi ikke at gå end at se de forskellige ansigtstræk hos os selv og så møde typer med samme fremtrædelsesform i andre lande blandt deres etniske mennesker.. Eller du kan vende den om og sige, at andre folkeslags mennesker ligner vi osse i udtryk – men vi har forskellige fremtrædelsesformer, måske p gr a geografisk beliggenhed og klima. Og – så har mennesker jo i årtusinder langt mere giftet sig med dem, de selv ligner, så nogle har enormt store næser, udprægede kindben, store ører osv. ‘Indavl’ uden egtl at være det i ordets negative betydning.

  En af min søns barndomskammerater havde ganske skrå øjenstillling a la den asiatiske – omend etnisk pæredansk.

  Og – vi skal da undgå at tage nogen som gidsler, se til, at de rigtige får indpas, de mest udsatte, fordi vi ikke kan tage alle, der ønsker det. Og – så er der forskel på immigration og flygtninge især fra helt andre kulturer.

  Som med meget andet, så er vi nødt til at være realistiske for ikke at undergrave os selv – som med ulandsbistand, som vi i min lange levetid altid har bidraget til, .simpelthen fordi der er lande/deres ledere, der er uden for rækkevidde. Korrupte og decideret dumme svin. rent ud sagt. Selv om dumme svin også kan forstås, altså hvorfor de er blevet sådan.

  Og – det er ikke kun, hvis nogen, indvandrere fx som bliver taget som gidsler – det gør børn og unge samt ældre også. Vi har fået en nyttekultur, hvor der kun ses på nytteværdien – og det er den med PC allerede i maven på ‘vor mor’ og videre styring og læring af børnene ‘fra oven’ og så nu diskussionen om aktiv dødshjælp, betaling for at skride i tide og ikke være til hverken families el samfunds ulejlighed!

  Men, men vi skal heller ikke selv tages som gidsler, fordi vi ikke kan hjælpe alle!!! En vigtigt pointe, hvis vi vil bevare landet her og ikke som ende som nødlidende i større stil og tillade, at vi bare kan blive et nyt mellemøsten, så vil der ske løjer. Derfor! Og – så er hjælp til andre en saga blot! Vi har dømt os selv ude – udenfor landets grænser, fordi vi ville flygte i større stil, hvis det var muligt. Vi er tillige et lille sprogområde, og jeg finder det faktisk indimellem fatalt, at vi skal godtgøre os selv i så vid udstrækning om, hvad der er dansk. Det finder folk ud af ved at bo her blande sig med befolkningen fx. Det ville være et udmærket udgangspunkt, hvis man vil klare sig godt.Men indvandrede mennesker har det med en fod i hver lejr i endog mange generationer. Ikke altid godt for vores land. Vi kan blive tvunget til at indføre, hvis vi ikke stemmer imod, forhold, vi længst har afskrevet, forladt til bedre for mennesker – i form af frihed. Vi er vidner til, at selv ufrihed skal opfattes som frihed! Og – gouteres!

  Meget er for argt for de fleste af os med visse tiltag her under en krise, der ikke helt er slut! Heldigvis! Den sidste ‘trend’ et sidste så jeg i Kristeligt Dagblad nu. Vi er skinhellige og ‘gode, så længe det kan betale sig for en mellemgruppe! Ellers dumpes børn, unge og ældre og helt gamle – de er ikke til nytte, ellers skal de se at blive det. De nedvurderes, behandles dårligt i flere sammenhænge – og så kan folk ml 18 – 50 være i vælten, så længe de tilhører denne aldersgruppe. Groft sagt.

  Think about that – og hvorfor en sådan holdning kan opstå! Det tror jeg godt, at jeg har et par bud på – men ikke mere på bloggen her! Omkring denne holdning, se evt. Kristeligt Dagblads artikel – og jeg kom med en kort kommentar dér.Puh ha – og god søndag!:-)

 34. Af Ulf Timmermann

  -

  Birgit, jeg kan ikke servere Kina på et sølvfad for dig, selvom jeg har beskæftiget mig med det i godt fire årtier – og forstår overhovedet ikke, at du ser dig kaldet til at have en mening om det, synes vi har rigeligt at se til internt, i Danmark. Vil heller ikke servere en mod-karakteristik til din af Xinxin, dels har jeg aldrig mødt hende, dels forbyder min dannelse mig det under alle omstændigheder – ud over, at jeg fornylig skrev på een af bloggene, husker ikke hvilken, for jeg er en “working man”, at hun og Bent Winther er de eneste af bladets blog-oplæggere, der taler no-nonsense – og at de burde holde kurser for de øvrige blog-oplæggere udi den kunst – og at jeg gerne vil sponsorere kurserne, hvis det skulle komme an på det. Und nicht weiter 🙂

 35. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  @Ulf Timmermann – 03:31

  Nej, hvis du er enig i XinXin’s oplæg om Danmark og det kommunistsiske her, så ..ja, så var det, hvad du fik ud af det, idet du heller ikke svarer mig på, om det er det rene løgn, vi får fortalt om Kina og af kineserne, ifølge mine indlæg her.

  Jeg kan igen ikke se oplægget på nettet, så kan ikke lige finde frem til titlen – men jeg reagerer naturligvis på, hvad der bliver sagt, og hvis Kina eller et hvilket som helst andet land osv. bliver inddraget og/el stillet op imod eller for.

  Så – hvis du kan give XinXin ret i ‘hendes Danmark’, så tror jeg, at du har et problem i forhold til dit eget billede af Danmark, som du ofte har udtrykt på blogge – og ja, vi har problemer som alle andre – og det vil du så gerne, at jeg også ligefrem skal holde mig til. Det gør jeg så rigeligt i forvejen – men ‘det hele’ begynder med det enkelte menneske, så hvis du vil have andet i Danmark og være tilbageskuende, så ..ja, det står enhver frit for at ville et andet styre også. hvis det skulle være det for nogen; men nok svært at implementere, da vi har stemmeret og forskellige partier osv. – i et demokrati. Og – vi er kun mennesker, der stadig forsøger at finde ud af det og ikke give op. Det giver også nogle skæverter engang imellem, så ..

  Det var så, hvad du fik ud af det hele.

  Og – jeg er ikke imod heller nogle kinesere, og heller ikke XinXin – men jeg forholder mig til, hvad og hvordan ting bliver udmøntet – også hos hende. Og – reagerer, hvis der er noget imod det enkelte menneske eller fx skolebørn som helhed, hvor det kunne være bedre, nemmere og anderledes.

  Længere er den ikke! Og – tak for mæle på bloggen her. 🙂

  PS. Når ikke andet end at holde fri denne søndag!

 36. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Og – da skuffende, Ulf Timmermann! – At du i den grad må forsvare andet! End hensynet til det enkelte menneske. og opfatte, at jeg er imod – joh, autoritære og totalitære styrer og dermed fjernstyring af mennesker, der blot skal parere ordre. Sat på spidsen her. Men – som forhindres i at udnytte deres fulde potentiale i den sundeste form, naturligvis!

  Konklusion: Ikke forstået – men sproget er jo måske lidt fattigt. :-).

Kommentarer er lukket.