Er fremtiden lys?

Af Xinxin Ren Gudbjörnsson 23

Man kan aflæse meget i tidens science fiction-film. De viser tidsånden og visioner om både nær og fjern fremtid. Sci-fi-film afspejler tit tidens pessimisme og optimisme, tidens verdensforståelse og menneskesyn.

Man kan måske aflæse endnu mere i modtagelsen af en science fiction-film. Den seneste af slagsen er “Interstellar”. Den har delt både de danske og internationale anmeldere og biografgængere. “Interstellar” fik nemlig en meget blandet modtagelse, lige fra yderst lunken til brændende varm. Det er også tydeligt at se, science fiction er blevet mainstream. Før i tiden var det mest for sci-fi-nørder som jeg, men nu er det nærmest for hele familien. Filmskaberne er blevet mere serviceminded, der er mere action, mindre videnskab (eller pseudovidenskab), flere kendte skuespillere, bedre special effects og flere referencer til nutidens begivenheder.

I “Interstellar” lider Jorden af sandstorme, plantepest og knappe ressourcer. Regeringen skjuler en masse information for befolkningen og forsøger at omskrive historiebøgerne. Folk har helbredsproblemer forårsaget af miljøproblemer. Alle er bange for at løbe tør for fødevarer. I vores del af verden lyder noget af det bekendt, i andre dele af verden lyder det altsammen bekendt.

Et tilbagevendende tema i filmen er ærligheden. Skåner man befolkningen ved at skjule eller manipulere den ubekvemme sandhed? Hjælper man et andet menneske ved at lyve? Findes der kun én sandhed? Selv robotterne i filmen kan sættes til at yde 100 procent ærlighed eller mindre, ligeledes kan man skrue op og ned for deres humoristiske sans.

Jeg ser “Interstellar” som en negativ, men optimistisk film. Den fremtid, vi ser i filmen, viser, at vi mennesker har svigtet Jorden på grund af manglende handlekraft, elendig dømmekraft, egoisme og frygt. Men den viser også, at mennesker er overlevere, og at kærlighed overvinder alt. Jeg ved ikke, om filmen giver et retvisende og realistisk billede af nutiden og den tid, vi går i møde, men optimisme kan vi altid bruge mere af. Især den negative og kritiske optimisme, hvor man har fokus på problemer og løsninger frem for passivitet og selvbenægtelse.

 

23 kommentarer RSS

 1. Af P Jensen

  -

  TIDEN ER IKKE TIL ROSENRØDE DAGDRØMME……..

  Fremtiden tegner ikke til at blive lys og venlig, men til at blive mørk, dyster, blodig, forfærdelig og rædselsfuld for langt de fleste europæeres og danskeres vedkommende. Det er nok det mest realistiske bud på fremtiden.

  Hvorfor nu det? Fordi vi, ligesom i 1914 og 1939 har kurs mod store katastrofer. Dengang skyldtes katastroferne mangel på ægte demokrati samt dumhed, uvidenhed, ondskab, magtarrogance og rendyrket vanvid. ( der som bekendt endte i vold og massemord, krig og ufattelige rædsler) De faktorer er tilstede igen. Plus at man masseimporterer problemer, konflikter, sygdomme og kriminalitet. Plus at tykke tæpper af propagandaløgne, censur og “korrekthed” lægges som blydyner hen over befolkningerne. Som ikke længere er omgivet af frihed og demokrati, men som tværtimod er ved at synke til bunds i tvang, idioti, undertrykkelse og forræderi.

  Kunne fortælle meget mere om det, men virkelig debat er jo ved at være uønsket på disse blogs, så vi kommer vel til at nøjes med en overfladisk og stærkt indskrænket debet? Og netop på grund af den konstante undergravning af ytringsfriheden, folkestyret og alle værdier, vil det næppe kunne hindres at Danmark og flere andre lande synker ned i fuldstændig kafkaske, barbariske og katastrofale tilstande indenfor få år.

 2. Af P Jensen

  -

  Indlæg røg i filtret

 3. Af P Jensen

  -

  PS: Se også B.s artikel “Begår Frankrig selvmord?”

 4. Af soren sorensen

  -

  Nej men skaaner ikke folket ved uaarlighed!

  Denne borgerlige tankegang er forkert og er baseret paa vildledning og magtmisbrug.
  Drejer sig om at indberegne folket via dets indsigt og deraf ogsaa bedommelser for gode losninger.

  At men skal kunne bevise alt foor men tror paa det er ogsaa forkert. Men kan “tro” paa noget ikke bevist endnu og det er nodvendigt i et plutokrati hvor regeringer lyver for folket. Som i NSA, hvem nedskod flyet over ukraine, hjalp USA fx ved ikke at gore noget nedflyvningen af taarne der.

  Hvis men venter paa at beviserne kom ind for mangt og meget fra regeringer idag vil men gaa klip af meget sandhed. Derudover skal denne positive kritiik naturligvis ikke tages for helt gode varer foor den er bevist men som vejledning..

  Oliver Stone er en god skeptiker fx i denne tradition vil jeg mene som generelt altid viser sig at ha ret i sine bedommelser i laangden. Hans iindlaag om Rusland og regeringers misbrug der er imminente og han kan folges paa de sociale medier,,

  Takker for frigivelsen af mine 2 indlaag. saa mangler vi bare at du frigav de saglige om emnet paa dine sidste blogge ogsaa der ikke relatere til frustration via ytringsfrihed fratagelse. Og ligeledes til mange,mange andre blogejere..

 5. Af r. vangkilde

  -

  Har XINXIN en pointe! The mainstream og den ubekvemme sandhed i politik.
  – At demokratiet og det politiske system opfattes, som en science-fiction film af velfærdstaten, hvor politikerne skjuler sandheden og hvide løgne med, at servere over-optimisme for fremtiden ELLER, når det negative opfattes som fjendtlig, der ønsker mere selvkritik af velfærds funktionalismen i samfundet, som krav fra serviceborgeren.

 6. Af Ole Hansen

  -

  Hvorfor tilbageholdes P Jensens indlæg her? Det er næppe Xinxin der står bagved denne foreløbige eller permanente udelukkelse. Hvad er det som nogle politisk korrekte folk fra Berl. har gang i? En bekæmpelse af ytringsfriheden? Skal vi til at læse andre steder, hvis vi vil holde os orienteret om hvad der sker i samfundet. Det virker som om man har vældig travlt med at gøre Berl. til en avis der kan undværes.

 7. Af Ole Hansen

  -

  Filtreres alt ukorrekt væk?

 8. Af Henrik Knage

  -

  Fremtiden er relativ, alt efter hvor i verden man befinder sig. Hvis man befinder sig Nord for Polarcirkelen, er der enten lys døgnet rundt, eller mørke døgnet rundt, eller noget midt imellem.

  Jeg har været frustreret adskillige gange i mit liv, men den største frustration opstod hos mig, Nord for Polarcirkelen, en sommer – hvor der kun var lys.

  Selvmords raten i lyse tider, er faktuelt større, end i mørke tider, og derfor er dit indlæg relevant, thi i lyse tider skal mennesket kun overleve sig selv – hvilket er svært, mens i mørkere tider, skal der fantasi til – hvilket mennesket er god til, at fantasere og dermed overleve.

  Alene af den grund bliver dit seneste indlæg om vampyrer specielt interessant fordi, kan mennesker tåle så meget koncentreret lys?

  Nu er så Darth Vader til afstemning, eller har været det, i Ukraine – et kunstnerisk indspark af de sjældne. Det ville svare til, at Søren Pind stillede op som en “Skimmelsvamp” og talte for at vand burde forbydes, da vandskader avler skimmelsvamp.

  Men Pind kan ikke li´mig og mine kommentarer, så derfor slettet.

  Kan man blive mere lykkelig? . Så er vejen banet 🙂

 9. Af K. Larsen .

  -

  Hvem ringer klokkerne for ?
  Martin Luther skrev i år 1523, om det samme problem vi står med i dag.
  Uddrag fra bogen “Kampen mod muslimsk terror”

  Alvorlig advarsel
  Men hvad gør vore høje herskaber? De regner det for ren spøg, og skønt det er sandt, at vi har fået muslimerne på halsen, selv om de måske ikke drager imod os i år, så er de dog hele tiden rustet og rede til at angribe os, som hverken er rustede eller forberedte, når de vil. Og imens forhandler fyrsterne om, hvordan de kan plage Luther og evangeliet! Det er muslimerne, der er det altovervejende problem, og det må klares. På samme måde bærer de sig nu ad i Speyer, (I vore dage EU) hvor hovedspørgsmålet er reglerne for at spise kød og fisk og sådant narreværk.
  Gud hjælpe jer, I utro overhoveder for arme mennesker! Hvilken Djævel befaler jer at beskæftige jer så ivrigt med de gejstlige sakramenter, som der ikke er givet nogen befaling om, og som angår Gud og samvittigheden, og at være så dovne og efterladende med de sager, som I har Guds befaling om, og som angår jer og jeres arme folk, nu da nøden er størst og mest overhængende. Herved lægger I blot hindringer i vejen for alle dem, som mener det inderlig godt og gerne ville hjælpe. Ja, syng I kun videre og hør messe om Helligånden, han har stor lyst dertil og vil sikkert være nådig mod jer ulydige og genstridige, fordi I lader dét ligge, som er jer befalet, og har travlt med det, som han har forbudt jer. Ja, den onde ånd hører jer sikkert gerne!

 10. Af n Hansen

  -

  @K. LARSEN

  “Martin Luther skrev i år 1523, om det samme problem vi står med i dag.
  Uddrag fra bogen “Kampen mod muslimsk terror”.

  Jeg ved, at Martin Luther hadede jøder som pesten, og paven og han var heller ikke perlevenner. Ikke så underligt, at han heller ikke var begejstret for muslimer.

  Og fattige bønder som gjorde oprør imod en uretfærdig behandling, syntes Luther skulle slås ned som gale hunde.

  Lidt af en hidsigprop, ham Luther!

 11. Af Henrik Knage

  -

  Sjovt nok – hvorfor virker politik kun i temperedede soner ( når Pind kan skrive “foto – shop” og glemmer det hedder “Photo – shop”?
  Der er ikke mange danske politikere, endsige korespondender – der fungerer i Arktisk farvand – hvorfor så gøre det til et problem ?

  Da volt blev opfundet, da var der plus og minus – det er der stadig!

 12. Af Hans Hansen

  -

  Ja om dagen er fremtiden lys. Om natten er den mørk, bortset fra ved polerne. Er der mere du vil vide søde?

 13. Af soren sorensen

  -

  Paa den nylig landet komet med organisk livsmateriale er en lys dag 2 dage lang og natten ligeledes!..Hvem tor kaampe mod saadan en indsigt?

  Eller den der oplever lys og morke 8 gange i dognet?

 14. Af K. Larsen .

  -

  N. Hansen
  Selvfølgelig hadede Luther Jøder.
  Ikke de Jøder der slog Jesus ihjel. men de der rager til sig.
  Islam er selvfølgelig ikke under mistanke da de bidrager, som den største udfordring til demokratiet.
  EL jubler, kassedamer fra Føtex jubler, Indestængte “Danske politikere” klager over at være stigmatiserede, for ikke at overholde loven om den frie vilje til selv om at må bestemme om Gud kan høre din bøn, men eller uden kønsorganer. Venstre klager over at de forsvundne grænsebomme, skal hæve pensionalderen til 70 år, så der er penge til fra et arbejdende samfund, for at kunne læne sig tilbage, og nyde behageligheden ved at være fri for at træffe beslutninger.

 15. Af K. Larsen larsen

  -

  Et svar til formodet Islam hænger fast ?

 16. Af K. Larsen larsen

  -

  Prøver igen

  N. Hansen
  Selvfølgelig hadede Luther Jøder.
  Ikke de Jøder der slog Jesus ihjel. men de der rager til sig.
  Islam er selvfølgelig ikke under mistanke da de bidrager, som den største udfordring til demokratiet.
  EL jubler, kassedamer fra Føtex jubler, Indestængte “Danske politikere” klager over at være stigmatiserede, for ikke at overholde loven om den frie vilje til selv om at må bestemme om Gud kan høre din bøn, men eller uden kønsorganer. Venstre klager over at de forsvundne grænsebomme, skal hæve pensionalderen til 70 år, så der er penge til fra et arbejdende samfund, for at kunne læne sig tilbage, og nyde behageligheden ved at være fri for at træffe beslutninger.

 17. Af K. Larsen .

  -

  Selvfølgelig hadede Luther Jøder.
  Ikke de Jøder der slog Jesus ihjel. men de der rager til sig.

  Islam er selvfølgelig ikke under mistanke da de bidrager, som den største udfordring til demokratiet.
  EL jubler, kassedamer fra Føtex jubler, Indestængte “Danske politikere” klager over at være stigmatiserede, for ikke at overholde loven om den frie vilje til selv om at må bestemme om Gud kan høre din bøn, men eller uden kønsorganer. Venstre klager over at de forsvundne grænsebomme, skal hæve pensionalderen til 70 år, så der er penge til fra et arbejdende samfund, for at kunne læne sig tilbage, og nyde behageligheden ved at være fri for at træffe beslutninger.

 18. Af Hans Hansen

  -

  Nu fortæller XinXin, at hun er Sci-Fi nørd. Det er så en anden ting jeg oplever en slags beslægtskab med hende i. Sci-Fi interesse er rimeligt almindeligt blandt IT-folk.

  Et citat fra Sci-Fi serien Babylon 5:

  “Virkeligheden er et treægget sværd. Deres version, vores version og sandheden”.

  Hvis ikke man kender denne Sci-Fi serie, har tid til at pille et par måneder ud af kalenderen, og er interesseret i om hvorvidt fremtiden er lys eller mørk, så er serien måske den mest omfattende fortælling der nogensinde er skrevet.

 19. Af Hans Hansen

  -

  Babylon 5 reboot likely to become big-budget film.

  Hvis alt går som beregnet, så genoptages Babylon 5 formentlig i 2016 stadig med Michael Straczynski som producer. Det er uklart om efterfølgeren “Crusade” medtages i handlingen, men selvom begge seriers sammenhængende handlinger, blev udfyldt med i alt 7 film over samme tema, så blev Crusade efterladt med nogle ubesvarede spørgsmål, kort som f.eks. om hvorvidt fremtiden er lys eller mørk.

  Grunden til at Michael Straczynski er villig til at genoptage Babylon 5, er naturligvis seriens internationale succes, hvor de nye computeriserede film teknikker gør det umulige muligt i Sci-fi. Går det som håbet, så bliver der formentlig brugt store beløb på fortsættelsen.

 20. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Ja, nogle steder – verden over i tid og sted – har der nok også været lidt for megen handlekraft og for hurtigt henover utallige befolkninger. Se til Afrika – Vesten har også givet gode bud og hjælp, og vi er ikke herre over de forskellige tyranner og deres afløsere i samme stil. Og – lige Vietnam. Hvor meget var egtl den alm amerikaner for dette? Eller – den russiske revolution i dens udførelse overfor befolkningen?

  Og – jeg så forleden på DR K en udsendelse om denne den forhadte imperialisme, hvilket der for så vidt har været relevant grund til også at hade.Afrika var i fokus – og jeg er stadig i tvivl om, hvorvidt jeg har fortrængt en viden – om Tyskland og deres grusomheder dér – og det må være før Holocaust! Ubeskriveligt – men en forløber for en mentalitet, der siden viste sig at kunne følge en Hitler. Dog ikke alle tyskere på den tid – men flertallet, overmagten var vel forstår.

  Det handler om, hvordan vi varetager opdragelsen af vores børn, fra dag ét. Og – det er netop ikke autoritært og ejheller en laizzes-faire-politik – men jeg har kun den definition på dette: Forstå dit barns ytringer, og vores gamle, nu afdøde farmor sagde engang til mig: Sig ikke nej, hvor du kan sige ja.

  Det kunne være en god anvisning her – men der er jo samtidig langt mere at sige i disse forhold ud fra endnu mere viden i vore dage.

  Jeg vil her nøjes med at gentage, at læsning af Wilhelm Reich’s bog “Orgasmens funktion” er værd at læse, fordi han tager sin egen opdagelse og i første række uvidenhed omkring fascismens opståen i Berlin i første halvdel af det forrige århundrede, mentaliteten, og hvordan han definerer ‘ægte demokrati. Får ikke tid til endnu engang at citere derfra.

  Og – se til Israel nu .. vi kan nemt sige, at vi ikke forstår en bjælde. Det gør vi nu nok – men kan ikke løse de menneskelige og komplekse problemer for andre, dvs kunne få dem til at lide og forstå hinanden, dertil er der bygget for mange lag på lag af sadistiske fortrædeligheder, fordi de egtl nok ønsker at udrydde den anden fra den strimmel jord, der benævnes Israel, hvor de forskellige befolkninger nok oftest har boet der i flere generationer, den slags binder jo fra vores opvækst – og forkerte tiltag og misforståelser.

  En påstand: Araberne kunne nok lettere integreres i andre lande omkring Israel – det kan jøderne ikke, ejheller de kristne i Israel, der nok også burde behandles bedre på visse stræk af jøderne selv!

  Jeg har kun den løsning her, at verdenssamfundet slår en streg i sandet og erklærer landområdet Israel bevaringsværdigt for de 3 religioner, der har forskelligt kulturelt osv her – bevaringsværdigt kulturelt set, så det administreres på anden vis – så der ikke er tale om egtl ejerskab – men rettighed til at bebo stedet og dermed være forpligtet!, som vi herhjemme markerer huse og andet, der ses at være omgivet af restriktioner, fx dette ikke at nedbryde et hus, og hvor vi stadig kan have udvikling i samfundet de fleste andre steder og områder – hus her også forstået som det hjem, det er for så mange mennesker med hver deres religion.

  Og – med evt. udvandring for nogle (nyere tilkomne og andre igen, der måske snarere hører hjemme i visse af nabolandene, så det kan lykkes at bevare dette sted som en verdensarv. En mulighed for fred ville kunne være i sigte – eller?

  Er man så opsat på dette sted, så der kun fortsat vil være krige og ingen løsninger. Krig er ikke en løsning, fordi selv om det skulle lykkes at ligefrem udradere den anden part, hvilket ikke er usandsynligt med disse konstante angreb og stridigheder mmm – så må verdensfreden komme i første række, og det vil indebære, at de omliggende lande også tager ansvar her og forstår, at jøderne altid har været på området, hvorfor de har ret til fortsat at være dér, hvorfor det ikke var ud i den blå luft at hjælpe dem i sin tid, da de ikke sås da i hv f at kunne blive hjulpet i de lande, de var flygtet til langt tidligere og derfor søger tilbage til Israel. Nogle unge søger endog tilbage til Berlin, hvor deres forfædre har boet i længere perioder el måske århundreder tidligere som andre steder i Tyskland.

  Nu var jødedom og kristendom der før islam var opfundet, der trods alt har flere andre hellige byer og vel Mekka som den allerhelligste, hvor der mases på med/efter en myte om Muhamed – en efterligning af myten om Kristus? i tidernes morgen, da islam opstod, og andet, Abrahams uægte søn, der levede el måtte leve i udlændighed – dvs alle disse religiøse historier, som vel holdes i væsentlig hævd.

  Derfor ikke mere pragmatiske løsninger, fordi det gælder liv og død – derfor nok uløseligt i sig selv, fordi alle mener at have retten til Jerusalem, dette også store modersymbol! – Og, hvem har ikke retten til sin mor! – Er vi derude ..også i denne konflikt, historie – dybest set? Omkring to faderreligioner og en sønne-religion.?

  Men – det har været sådan i 3000 år på stedet, som desværre på mange andre steder på jorden; but what to do?

  Aner det ikke, alle er for opkørte og dette bare i årtier i nyere tid.

  Men også jøder har behov i al almindelighed for et/deres hjemland – og vi skal ikke blive ved med disse forhold, umenneskelige og nedbrydende for mennesker – og det vil her sige alle involverede mere el mindre. Enten de er udsatte eller selv udsætter andre for noget her. Uholdbart – og hvor omverdenen dér langt mere skulle se deres interesse i en løsning til stabilitet, fremfor bare at hade.

  Aner det ikke – men der er for meget had i verden, selv i det små. Folk er ofte for neurotiske til at se ud over deres egen næse, at andre kunne have ret til bare alm hensyn og forvente en vis anstændighed og dannelse. Alene fordi de selv kræver sådant!

 21. Af Henrik Knage

  -

  “Nødløgn” er formentlig det mest ærlige, der kan fortælles om “Demokrati”. Om så fremtiden tegner lys – må være op til den enkelte, at bedømme!

 22. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Henrik Knage – 12:58

  “Nødløgn ..” – Det kan du sikkert og med god grund have ret i på visse stræk; men vi kan ikke uden videre lade det være ved det, hvis den enkelte bedømmer, at så er fremtiden ikke lys, så må der gøres noget ved det for ændre til noget mere både lyst og formentlig spiseligt. Tage fat simpelthen og ikke tro, at det ordner andre – det gør de ikke nødvendigvis – og systemet er tit andet end beton, hvor ‘man’ som ansat bare følger reglerne bevidstløst, fordi ‘man’ mener ikke at kunne gøre noget.

  Så .. lidt mindre autoritetstro her. Ikke at love og regler skal overtrædes – men at man indefra også er med til at se, hvad dere egnetlig er godt og skidt i netop et demokrati.

 23. Af soren sorensen

  -

  Naar vi nu ved at borgerlige politikere og journalister lyver for befolkningen mht deres selektive frembringelse af nyheder og politik og frasortere deres ytringsfrihed overalt. DR kan hurtig blive et borgerlig medie der ikke tillader ytringsfrihed for folket hvis politikerne faar lov at faa magten om DR’s fremtid. Den skal frigives fra alle politiske pressioner som en anden “the guardian avis”(En fond ikke underlagt aktionaarer og derved fri til at kaampe for den fri information der oplyser folket og ikke forsoger at manipulere det som de 90% af medierne i DK-tilfaaldigvis borgerlige allesammen paa staatsstoote).

  Men skal ikke vaare bange for aarlighed og oprigtig information men omfavne det. Hvorfor tor politikerne og borgerlige medier ikke?
  Problemet er jo at pengene leder og ikke friheden, ytringsfriheden eller aarligheden om du vil.
  indlaag ved naar alle blogejere nu ikke publiceret. Tillykke stovring med dine 3 kommentarer 🙁 stadig sol paa cape verde altsaa?

Kommentarer er lukket.